Categoriën
De sociale ontdekking
Archief

Mijn toespraak voor Jits

Het is zover. Jits heeft het leven verlaten. Nooit meer zit Jits bij mij op de bank, met de glazen rode wijn op de bijzettafel tussen ons in en ik op de grote rode stoel ernaast.

Hoewel ik wist dat dit moment zou komen, kwam het toch nog snel en onverwacht. En wat nu overblijft zijn alle herinneringen die ik aan haar heb, alle momenten die ik met haar heb gedeeld. En gelukkig voor mij zijn dat er veel.

Zo herinner ik me ons zittend in Jits d’r kamer op de Cornelis Houtmanstraat. Bomend van 7 uur ’s avonds tot 5 uur in de ochtend over onze grote levensvragen, over wie we zijn, waar we met ons leven naar toe willen en hoe we dat denken te bereiken. En dat we dan dezelfde ochtend of de volgende dag (tis maar net hoe je ’t beziet) het lege krat zagen en de conclusie trokken dat het allemaal best wel mee viel namelijk maar 1,2 flesje bier per persoon per uur. Wat dat betreft, hebben we ons studentschap wel eer aan gedaan.

Wat ik me ook herinner, zijn onze gekkigheden in de kroeg. Regelmatig deden we ons anders voor dan we in werkelijkheid waren. Zo ook de ene keer in Boslust dat we de hele avond met 2 heren zaten te praten over het onderzoek dat wij in de kroeg aan het verrichten waren, zijnde twee sociologiestudenten. Wat een lol hebben we gehad. Vooral omdat we ook altijd geloofd werden.

Bijzonder zijn voor mij de keren dat Jits Ellu en mij tijdens onze reizen op kwam zoeken. In de familie van mijn zus Marijanne, in India werd ze meteen liefdevol opgenomen. De weken bij mijn zus sliepen we met z’n 3-en in een tweepersoonsbed op de grond en tijdens het rondtrekken deelden we dezelfde kamer. Vaak in een goedkoop vies hotelletje met het muggennet om ons heen zodat we de kakkerlakken in ieder geval buiten konden houden. Het ging vlekkeloos. Jits werd naadloos onderdeel en deelgenoot van onze reis.

Mooi ook was het dit jaar nog toen Ellu eigenlijk alleen van mij afscheid wilde nemen op Schiphol, toen ik voor langere tijd naar Buenos Aires vertrok, maar ze op het laatste moment besloot dat Jits niet kon en niet mocht ontbreken. En dat ze dus als verrassing voor mij mee ging naar Schiphol. Na de gang door de douane draaide ik me om en zag daar Jits & Ellu huilend en elkaar omarmend weglopen. Daar gingen ze de twee belangrijkste personen uit mijn leven. Ik kan je zeggen; ik hield het toen niet droog.

Van de laatste fase van Jits haar leven hou ik vast aan twee momenten. De eerste is ons weerzien op Schiphol zo’n 2 ½ maand geleden, waarbij we snikkend in elkaars armen vielen en lang, heel lang, elkaar stevig hebben vast gehouden.Het laatste moment is de herinnering die ik voor altijd wil koesteren. Dat was bij haar thuis, op de verjaardag van Ellu aan de voor ons zo betekenisvolle Eerseltafel, toen ik Jits voor het laatst een wijntje heb zien drinken, samen met haar vrienden.

Zoals Mercedes Sosa zo voor ons zal gaan zingen. Niets blijft hetzelfde; alles verandert maar lieve Jits, jij staat voor altijd in mijn geheugen en mijn hart gegrift. Dag Jits, dag lieve Jitsepits.

Comments are closed.