Categoriën
De sociale ontdekking
Archief

Van orgaanvlees tot gefrituurde kikkers

Ik noemde het al eerder: eten is voor ons een grote uitdaging hier. Elke dag speuren we op markten en in kleine winkeltjes naar iets eetbaars voor, met name het ontbijt. Ellu & ik vinden het namelijk best lastig om noodle soep te moeten eten op onze nuchtere maag. Dus is het elke dag weer een uitdaging om de Franse stokbroodjes te vinden die hier in overmaat zou moeten zijn (maar niet heus).

Niet dat er hier niets te eten is hoor. Integendeel: je wordt bijna doodgegooid met eettentjes. Dus als het ons niet lukt om brood te eten voor het ontbijt dan gaan we over op de noodle soep maar ook dat is een uitdaging. Want ons Khmer is niet zo goed dat we duidelijk kunnen maken wat we willen. Met wat woorden en veel wijzen naar andermans eten proberen we datgene te krijgen wat we willen eten.

Zo ook gisterochtend. Al vele keren hadden we gevraagd om noodle soep in Khmer en in het Engels maar zonder resultaat. Ellu zag wat soepkommen staan dus wees naar die soepkommen en waarachtig de vrouw van het eetstalletje kwam meteen in beweging. Aan het tafeltje gezeten, vol verwachting en trek, kwam de vrouw met het eten aan. Een hele volle soep met hele interessante dingen. Zo herkende ik in mijn soep levers, darmen, een octopusje. Wat de rest was, weet ik niet. Strak vooruitkijkend, lepelden we de bouillon op want die was lekker maar de rest hebben we fijn laten staan.

Dan vandaag langs de kant van de weg. Elke dag zien we weer iets anders (er is ook zoveel te zien). Eerst kochten we bij een eetstalletje een vrucht waarvan we eerste dachten dat her doerian was (grote stinkvrucht) maar omdat hij niet stonk, was de conclusie dat het dan dus Jackfruit moest zijn. Een heerlijke vrucht die we zeker vaker zullen gaan nemen. Een aantal kilometer verder zagen we ineens allemaal stalletjes met iets aan een sateprikker. Nieuwsgierig stopten we voor een colaatje zodat we meteen naar die prikkers konden kijken. En ja hoor, kikkerbilensate en gefrituurde hele kikkers als snack stonden er uitgestald. Die hebben we niet geprobeerd!

Vandaag in Phnom Penh kan ineens alles weer. Voor ons de komende dagen geen noodle soep of nasi maar heerlijke volkoren boterhammen. Misschien wel met kaas…..

 Kikkerbillensate en gefrituurde kikkerlijkjes

One Response to “Van orgaanvlees tot gefrituurde kikkers”

  • karin says:

    Hallo lieve San en Ellen,
    Heb echt met jullie te doen….,rattenkeutels, kikkerbillen, ondefinieerbare dingetjes in de soep..en dat terwijl we hier heerlijk aan de gevulde speculaas zitten!
    Hou vol!!Lang leve Fred en Ed!!
    X karin