Categoriën
De sociale ontdekking
Archief

Snel en schoon

Al een tijdje speelde het in mijn hoofd dat het wel weer eens tijd was om mijn computer op te schonen. Hij was erg traag geworden en het liep allemaal niet meer zo soepeltjes. Zo kreeg ik een functie van Vista, om lokaal sites met php te testen, niet meer aan de praat. Vervelend want die functie is handig voor mijn werk. Begin deze week zette ik me dus aan de taak. Wetende dat ik daar zeker een dag aan kwijt zou zijn.

Voor mij houdt “opschonen” in dat ik Vista weer volledig opnieuw installeer. Omdat ik een nogal uitgebreide Vista-variant heb met veel onderdelen die ik nooit gebruik, dacht ik dat ik mijn tijd best wel eens kon investeren in het uitkleden van deze versie. Daar is namelijk een tool voor met de naam VLite.

De eerste uren gingen op aan het downloaden van software en vista service packs, die nodig zijn om het programma te kunnen draaien. Tijdens het downloaden bekeek ik de documentatie bij het programma en kwam erachter dat service pack 2 niet past in Vlite. Hmmm, jammer, maar omdat ik me dan meestal niet laat weerhouden, zocht ik op Internet naar een mogelijk oplossing hiervoor. Ook daar ging weer tijd in zitten, maar ja voor een gladde, soepele, lichte versie van Vista heb je toch alles over!

Helaas was het resultaat niet wat ik had gehoopt: vele gebruikers gaven aan dat het integreren van SP2 in Vlite een helse klus is. Dus aborteerde ik het plan van een lichte versie van Vista op mijn PC omdat ik toch ook wel graag de laatste servicepack erbij wilde hebben.

Dan maar aan de slag met een nieuwe installatie. Na de nieuwe installatie vanaf mijn dvd was het tijd om SP1 en SP2 te installeren. Zo gezegd; zo gedaan en weer een paar uur verder. Aan het einde van de dag had ik een schone Vista op mijn pc met het laatste service pack.Maar toen was ik er nog niet…….

De volgende dag ging ik verder met het installeren van verschillende programma’s. Daar was ik druk mee bezig omdat ik graag wat open source software wilde uittesten. De dag ging langzaam voorbij. Prima, want het was immers mijn eigen keuze om me te verdiepen in open source software.

De computer leek weer als een zonnetje te lopen maar na verloop van tijd waren er toch wel wat gekke dingen. Vooral na de installatie van mijn printerdrivers: er bleven maar schermpjes verschijnen met meldingen dat ik iets moest installeren maar dat hij het bestand niet kon vinden.

Internet bracht weer uitkomst: het had te maken met de printerdrivers en de beste methode was om alles wat met HP te maken had van mijn computer te halen en de drivers rechtstreeks van HP Online te downloaden want het lag aan de HP Update software en op één of andere manier gaat dat niet goed samen met de drivers van de HP installatie cd (kan de prullenbak in). Ook dit herstelde ik.

Toch bleven er gekke dingen gebeuren: mijn pen tablet hield soms op met werken, de grafische interface was traag en ik kreeg halve schermen te zien. Niet wat je verwacht na een nieuwe installatie. Na een blauw scherm met de boodschap Internal_power_error en melding met ” keyboard failure” was ik het zat. Helaas omvatte de backup die ik van de schone installatie had gemaakt ook SP2. Niet bruikbaar dus omdat ik vermoedde dat het gedoe wel eens met SP2 te maken zou kunnen hebben. Het enige dat ik kon doen, was …………………………..

OPNIEUW BEGINNEN!

SP2 heb ik maar even niet geïnstalleerd. Daardoor heb ik nog “even” gespeeld met VLite maar toen ook VLite weer eens vastliep en ik weer uren verder was, heb ik weer gedaan waar ik begin deze week mee begonnen was: een verse installatie van de Vista-dvd. Pfff…………………..

Nu, anderhalve dag verder, heb ik eindelijke een werkende versie van Vista. Daarvoor heb ik wel veel van mijn harde schijfruimte in moeten leveren omdat ik enorm veel backups heb gemaakt zodat ik al altijd terug zou kunnen naar een eerdere werkende installatie.

Dus vandaag maar meteen op zoek naar een goede snelle externe harde schijf om al die backups op te kunnen slaan. Dik 2 uur verder en het lijkt erop alsof ik een goede gevonden heb 🙂

2 Responses to “Snel en schoon”

 • San & Ellu says:

  Ben ik helemaal met je eens, Daaf. Dat maakt deze actie nog nuttelozer want ik was al van plan om bij terugkomst van onze reis op windows 7 over te gaan. Ik ben in ieder geval van de straat 🙂

  San,

  p.s. Het loopt nog steeds niet helemaal soepel……

 • david says:

  San,

  In de categorie open deur…Vista installeer je niet opnieuw. Vista laat je uitzieken en langzaam sterven en vervolgens gooi je er XP Pro of Windows 7 op. Of je koopt, als je echt pissig bent, een mac.

  Loopt het nu allemaal weer?

  greetz,
  david