Categoriën
De sociale ontdekking
Archief

Stuudje

Een paar weken lang heb ik met mijn ziel onder mijn arm gelopen. De eerste euforie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel verdween rap na een voorlichtingsavond over het starten als freelancer en een formulier van de Belastingdienst, waarvan ik niet wist hoe ik dat in moest vullen. Waar het op neer komt, is dat de opdrachten die ik wilde doen om zelfstandig wat geld te verdienen naast een studie in de ogen van de Belastingdienst nooit zullen vallen onder zelfstandig ondernemerschap.

Dat snap ik best en al die belastingvoordelen die bij zelfstandig ondernemerschap horen laat ik graag aan de mensen die wel aan de voorwaarden voldoen. De andere kant is echter dat ik wel BTW moet afstaan, dat de kans bestaat dat ik omdat ik bij de KvK sta geregistreerd als ondernemer meer afvalstofheffingen moet betalen en dat ik misschien zelfs nog moet gaan betalen aan bijdrage voor ziektekosten. Geen financiële voordelen maar wel kans op financiële nádelen. Voor zover ik dat kan overzien en voor zover ik daar duidelijkheid over kan krijgen. Want duidelijkheid krijgen is ook een dagtaak!

Uiteindelijk heeft dit gedoe me weer teruggebracht naar wat ik eigenlijk wil. Namelijk studeren om op termijn mijn coachingsvaardigheden te combineren met kennis over organisatiepsychologie (via de Open Universiteit). Een coachingsopdracht ga ik niet uit de weg maar persoonlijke begeleiding voor Office programma’s laat ik ondanks dat er potentie in zit, ff lekker links liggen.

Vanaf het moment dat ik mijn studiemateriaal heb gekregen, ben ik nog alleen maar aan het studeren (en Listo aan het opvoeden). Ik vind het enorm leuk en kom dingen tegen die niet onbekend zijn maar die ik nu weer op een nieuwe manier aan de hand van opdrachten moet bekijken. Ik ben weer lekker bezig.

Comments are closed.