Categoriën
De sociale ontdekking
Archief

Bevroren

De Tour de Friends is een groot succes. We genieten van het winterse landschap en van de rust op de weg. Af en toe wanen we ons alleen op de wereld want de route leidt ons over kleine weggetjes en fietspaden. Doordeweeks is daar namelijk bijna niemand te vinden. Zeker niet met dit weer. We zitten heerlijk op de fiets en trappen de kilometers in Nederland weg. Althans dat proberen we want fietsen in de kou is een hele nieuwe ervaring.

Winters: -10 graden

Winters: -10 graden

Zo wisselen koude handen en koude voeten elkaar af zonder dat we er iets voor doen. En moeten we acuut plassen zodra we van ons zadel stappen. Wanneer er dan geen toilet in de buurt is dan zien we ons zelfs genoodzaakt om met de billen bloot te gaan. En ondanks de kou is dat eigenlijk prima te doen. Ook merken we dat we naarmate de dag vordert, steeds kouder van binnen worden (logisch) en dat er heel wat warmte voor nodig is om weer op temperatuur te komen.

Een andere nieuwe en onverwachte ervaring hadden we gisteren. We waren van plan om van Montfoort via Leiden voor een bezoek aan mijn moeder terug te fietsen naar Haarlem. Maar na een nacht met een temperatuur ver onder nul bleek de versnellingskabel bevroren te zijn. We konden nog wel fietsen (gelukkig) maar alleen op een heel klein verzet. Onze benen maakten overuren. Een hele onaangename manier van fietsen. In de eerste de beste fietswinkel hoopten we op een oplossing maar de fietsenmaker vertelde ons dat er helemaal niets tegen te doen is behalve temperaturen boven nul. Dat hebben we gemerkt ook want toen we hoog en droog in de trein richting Leiden zaten en daar aangekomen op de fiets stapten, was de kabel ontdooid en konden we weer schakelen. Die vervolgens weer net zo hard bevroor tijdens ons bezoek aan mijn moeder (waar het trouwens goed mee gaat). Dus was het ook met de trein naar Haarlem.

In Haarlem blijven we nu een paar dagen. Onder andere om nog wat extra materialen aan te schaffen om onze Tour de Friends te vervolgen. Hele warme, wind- en waterdichte handschoenen bijvoorbeeld en iets voor over de schoenen. De rest van ons lijf was tijdens het fietsen goed warm. Het waren vooral de extremiteiten die ons parten speelden. De TdeF gaat in ieder geval richting Texel waar we op een Roompot vakantiepark een midweek hebben geboekt. Tot volgende week vrijdag zijn we in ieder geval onder de pannen.

Comments are closed.