Categoriën
De sociale ontdekking
Archief

Zwaar

Ik heb het zwaar! Vrijdag (een niet zo goede vrijdag) begon het en het is nog niet weg.

Het begon met iets heel kleins: mijn cafeetje was niet open, terwijl dat wel zo had moeten zijn. Ik had het zelfs speciaal gevraagd, of ze tijdens deze Semana Santa (heilige week) open zouden zijn! Er was echter geen beweging te bekennen dus liep ik maar door naar een café dat wel open was. Daar gezeten aan een tafeltje voelde ik de tranen opkomen zonder me nog bewust te zijn of zonder nog voor mezelf verwoord te hebben wat er nou eigenlijk aan de hand was.

De vrijdagse labiliteit kwam zeker ook voort uit het feit dat ik net ongesteld was geworden. Daar heb ik altijd enorme last van en ik weet dat er dan allerlei heftige emoties naar boven kunnen komen, die buiten proportie zijn. Maar ondanks dat deze emoties buiten proportie zijn, zijn ze er wel. En vertellen ze me ook meestal iets.

Doordat mijn café dicht was, verloor ik die dag even mijn houvast. Het ritueel van op het terrasje zitten, hoort bij een routine en die routine gebruik ik om hier invulling aan mijn dag te geven. Die invulling is nog heel beperkt éénzijdig. Ik studeer, bereid een beetje lessen voor, kijk tv, kook, eet en slaap. In mijn eentje! Af en toe trek ik er op uit of doe ik een boodschap. In mijn eentje!

Dat is wat me dit weekend opbreekt. Ik voel me alleen. En ik ga me ineens ook heel erg afvragen waarom ik dit doe terwijl ik aan de andere kant van de wereld een fantastisch mooie vrouw, een schat van een hond en lieve vrienden en familie heb! Waarom zou ik hier in mijn eentje zitten, terwijl er geen noodzaak is om in mijn eentje te zitten? Als het moet, red ik het echt wel alleen. Daar heb ik deze ervaring niet voor nodig? Toch?

Tegelijkertijd besef ik dat ik juist door hier te zijn met zekerheid durf te zeggen dat ik het inderdaad thuis in mijn eentje kan redden. Dát had ik 3 weken geleden nog niet met 100% zekerheid durven zeggen. Dát is dus al pure winst.

Blijft dat ik het zwaar heb. Blijft dat ik regelmatig tranen in mijn ogen heb en met een brok in mijn keel zit. Nee, ik heb geen oncontroleerbare huilbuien meer zoals afgelopen vrijdag maar voorlopig ben ik nog wel alleen.

Gelukkig zie ik ook daar een positieve ontwikkeling. Ik wil niet alleen zijn. Tenminste niet de hele tijd. Ik mag dan wel een huismus zijn maar ik heb wel behoefte aan sociaal contact. Dus weet ik nu ook dat ik, als het moet, naar gezelschap op zoek zal gaan. Mijn eerste schreden op sociaal gebied heb ik dan ook gezet. Ik kom er wel!

Comments are closed.